ΣΥΡΡΑΦH ΘΛΑΣΤΙΚΟΥ ΤΡΑYΜΑΤΟΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Τα θλαστικά τραύματα αποτελούν έναν από τους πλέον συχνούς λόγους προσέλευσης των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία. Μπορεί να οφείλονται σε πτώση, τρωση από νύσσον (κοφτερό/ μαχαίρι) ή βαρύ όργανο (πέτρα), τροχαίο ατύχημα ή και δήγμα κυνός (δάγκωμα από σκύλο) ή από άλλο ζώο, και άλλους λόγους. Η έκταση και το βάθος τους ποικίλει και η αρχική εικόνα μπορεί να οδηγήσει σε υποτίμηση της πραγματικής τους σοβαρότητας. Η πρώτη αντίδραση θα πρέπει να είναι η πίεση των τραυμάτων με καθαρό επίθεμα, διότι συνήθως συνοδεύονται από μέτρια εως σοβαρή αιμορραγία.
Ο χειρουργός σας Δρ. Χειρίδης θα ζητησει ένα λεπτομερες ιστορικό για τον μηχανισμό και τη σφοδρότητα της κακωσης. Εάν συνυπάρχουν άλλες σοβαροτερες κακώσεις ο ιατρός οφείλει να ασχοληθεί πρώτα με αυτές, ιδίως εάν αφορούν σε ζωτικές λειτουργίες (κανόνας ABC πρώτων βοηθειών). Στις κακώσεις κεφαλής και σπονδυλικής στήλης θα πρέπει πάντοτε να προηγείται η νευρολογική εκτίμηση. Επειτα θα διερευνήσει κατά πόσο συνεβη τραυματισμός των υποκειμενων οργανων αναλόγως τη θέση και το βαθος του θλαστικου τραύματος και για τον λόγο αυτό πιθανώς να ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις (ακτινογραφία κρανίου, θωρακος, ακρων, ή υπερηχογράφημα κοιλίας, και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις αξονικη τομογραφία). Σε υποψία τραυματισμού από μαχαίρι, θα πρέπει πάντοτε να ελέγχεται η πλάτη, ιδίως σε έναν ασθενή που μπαίνει στο φορίο ξαπλωμένος και αναίσθητος. Κατοπιν πρέπει να ελεγχθεί η περιοχή περιφερικά της κακωσης για τυχόν σημεία τραυματισμού νεύρων, μεγαλων αγγείων, μυών ή τενόντων της περιοχής. Επίσης ελέγχεται τυχόν απώλεια κινητικότητας, αλλαγή χρώματος καθώς και η ευχερης ψηλάφηση σφυγμων περιφερικά της βλάβης. Σε ορισμένες θέσεις του προσώπου (βλέφαρά ματιών, στοματική κοιλότητα, μύτη, πτερύγιο ωτός), ο ιατρός μπορεί να συστησει εκτίμηση από άλλη χειρουργικής ειδικότητα (οφθαλμολογια, ΩΡΛ, πλαστικη χειρουργική).
Στη συνέχεια, ο Δρ.Χειρίδης θα καθαρίσει επιμελώς το τραύμα με φυσιολογικό ορρό και αντισηπτικά. Ο μηχανικός καθαρισμός τραύματος με ορρό υπό πίεση είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Αφού αποκλείσει τυχόν αλλεργίες, θα χορηγήσει τοπικό αναισθητικό (XYLOCAINE INJ.SOL 2%), θα ελέγξει την αιμορραγία με ραφές ή καυτηριασμό, και εφοσον κρίνει ότι είναι εφικτό, θα προβεί στη συρραφή του τραύματος με χρήση κατάλληλων ραμμάτων, steri-strips ή συρραπτικό δέρματος. Το αισθητικό αποτέλεσμα θα πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε υπόψιν και οι συνθήκες επείγουσας αντιμετώπισης δεν αποτελούν δικαιολογία για μια κακή συρραφή δέρματος. Εάν χρειαστούν συμπληρωματικές τομές για την αφαίρεση κατεστραμμένων ιστών, ο ιατρός θα πρέπει να γνωρίζει καλά τη φορά του δέρματος στην κάθε περιοχή του σώματος (γραμμές του Langer), ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα σχηματισμού άσχημης ουλής κατά την επούλωση. Το τραύμα καλύπτεται με αποστειρωμενα επιθέματα και χορηγείται αντιτετανικος ορρός και αντιβιοτικά σε επιλεγμένες περιπτώσεις ασθενών (ρυπαρά τραύματα, δήγματα ζώων, ανοσοκαταστολή). Τα ράμματα αφαιρούνται στις 5 ημέρες σε τραύματα προσώπου, στις 7 ημέρες σε τραύματα τριχωτού κεφαλής, σε 7-10 ημέρες σε τραύματα άνω άκρου και σε 10-14 σε τραύματα κάτω άκρων και αρθρώσεων (αναλόγως την τάση). Τις πρώτες 5 ημέρες καλό είναι να αποφεύγεται η διαβροχη του τραύματος και η έντονη εφίδρωση στην περιοχή για την αποφυγή επιμολυνσης και περαιτέρω ταλαιπωρίας για τον ασθενη. Ιδιαίτερη προσοχή στις νευροχειρουργικές οδηγίες μετά από κάκωση κεφαλής (Περισσότερα εδώ).
Πηγές Κειμένου :