Τοποθέτηση Ρυθμιζόμενου Γαστρικού Δακτυλίου
Σε επιλεγμένες περιπτώσεις Νοσογόνου Παχυσαρκίας (δείκτης μάζας σώματος >35), ο ιατρός σας θα συστήσει Λαπαροσκοπική Τοποθέτηση Ρυθμιζόμενου Δακτυλίου Στομάχου, δηλαδή χειρουργική τοποθέτηση ειδικά σχεδιασμένου δακτυλίου σιλικόνης γύρω από τον ανώτερο στόμαχο για τη διαμερισματοποίησή του. Η επέμβαση πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά, δηλαδή μέσω 5 μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 0,5-1,5 cm. Η Ρομποτική Χειρουργική αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και πραγματοποιείται μέσω 5 μικρών οπών 0,5-1,5 cm, με χρήση ρομποτικού συστήματος το οποίο διευκολύνει σημαντικά τους εγχειρητικούς χειρισμούς και ιδιαίτερα την ενδοκοιλιακή συρραφή. Στην περίπτωση που απαιτείται αφαίρεση δακτυλίου, η ρομποτική τεχνική αποτελεί την πλέον ασφαλή τεχνική για την ορθή αφαίρεση του αντιδραστικού ιστού γύρω από τον δακτύλιο και την πλήρη επαναφορά της φυσιολογικής ανατομίας.
Κατά την Λαπαροσκοπική Τοποθέτηση Δακτυλίου, ο χειρουργός Σ.Κ.Χειρίδης αφού αποκτήσει πρόσβαση στην κοιλιά και διοχετεύσει αέριο (διοξείδιο του άνθρακα) για να δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο εργασίας (πνευμοπεριτόναιο), θα ελέγξει καταρχάς όλη την κοιλιά. Στη συνέχεια θα δημιουργήσει προσεκτικά ένα πέρασμα, σαν τούνελ γύρω από τον ανώτερο στόμαχο σε ειδική πτυχή του περιτοναίου που χρησιμεύει για την οπίσθια στήριξη του δακτυλίου (τεχνική pars flaccida). Μετά την εισαγωγή του δακτυλίου στην κοιλιά, ο δακτύλιος διεκβάλλεται γύρω από τον ανώτερο στόμαχο και "κλειδώνει" στη θέση αυτή. Για την πρόσθια στήριξή του δακτυλίου τοποθετούνται ραφές με ενδοκοιλιακή συρραφή. Τέλος, ο δακτύλιος συνδέεται με ειδικό port που τοποθετείται στο δέρμα της αριστερής κοιλιάς και καθηλώνεται με κλιπς. Μετά το πέρας της επέμβασης αφαιρούνται όλα τα εργαλεία υπό άμεση λαπαροσκοπική όραση, και αδειάζεται όλο το διοξείδιο από την κοιλιά.
Όταν ξυπνήσετε, μπορεί να αιθάνεστε λίγο ζάλη από τη νάρκωση. Κλείστε τα μάτια και αναπνέετε βαθιά. Θα μεταφερθείτε στην ανάνηψη μέχρι να συνέλθετε τελείως.
Ο Δρ.Χειρίδης εργάστηκε 11 χρόνια στην Ομάδας Βαριατρικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, που αποτελεί μία από τις 4 πιστοποιημένες (IFSO-accredited) κλινικές στη χώρα μας με μεγάλη εμπειρία στην τοποθέτηση και αφαίρεση γαστρικών δακτυλίων, τη διόρθωση επιπλοκών και τη ρομποτική γαστρεκτομή sleeve. Εκπαιδεύθηκε στην Προχωρημένη Βαριατρική Χειρουργική σε courses του IRCAD (Στρασβούργο, J.Marescaux) και του IFSO (Παρίσι, Πόρτο, Μπουένος Άιρες, Λος Αντζελες). Το 2007 συμμετείχε σε εκπαιδευτικό course της Κλινικής Χειρουργικής Παχυσαρκίας του καθηγητή Φ.Καλφαρέντζου στην Πάτρα (γαστρικές παρακάμψεις, χολοπαγκρεατική παράκαμψη) και το 2008 στο εκπαιδευτικό hands-on course του Πανεπιστήμίου Αθηνών (Νοσ.Ιπποκράτειο, καθηγ.Εμμ.Λέανδρος) για την Επιμήκη (sleeve) γαστρεκτομή. Κατά τη 2η διεθνή Συνάντηση Χειρουργικής του Διαβήτη στη Νέα Υόρκη (F.Rubino), ο Δρ.Χειρίδης εμπνεύστηκε το πειραματικό πρότυπο χειρουργικής διόρθωσης του διαβήτη, που μετά από πολυετή ερευνα στα εργαστήρα της ΕΛΠΕΝ, τον οδήγησε στην απόκτηση του τίτλου του Διδάκτωρα Πανεπιστημίου Αθηνών το 2016 με "ΑΡΙΣΤΑ". Το 2012 παρακολούθησε το μετεκπαιδευτικό σεμινάριο Επιμήκους Γαστρεκτομής (sleeve) του Michel Gagner στη Βοστώνη. Το 2015 εκπαιδεύθηκε στη Γαστρική Πτύχωση στο κέντρο αναφοράς του Martin Fried, στην Πράγα. Το 2017 παρακολούθησε με επιτυχία το εκπαιδευτικό σεμινάριο "Μίνι Γαστρικής Παράκαμψης" του IFSO στο Λονδίνο. Ο ιατρός συμμετέχει ενεργά με πολυάριθμες ομιλίες στα ελληνικά και διεθνή συνέδρια χειρουργικής παχυσαρκίας κυρίως ως ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της Ρομποτικής Βαριατρικής Χειρουργικής. Οι ασθενείς του δηλώνουν ευτυχισμένοι με την επιλογή τόσο της επέμβασής τους, όσο και του ιατρού και της ομάδας του.