ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
O Δρ.Χειρίδης εργάστηκε στο Πρώτο Πρόγραμμα Ρομποτικής Χειρουργικής στη χώρα από τον Ιανουάριο του 2007, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και έχει εμπειρία με τη χρήση όλων των συστημάτων (daVinci standard, daVinci S, davinci Si, Davinci Xi & da Vinci Single-Site). Σήμερα συγκεντρώνει εμπειρία από 3900 επεμβάσεις (1100 ρομποτικές, 1600 λαπαροσκοπικές και 1200 κλασσικής ανοικτής χειρουργικής και επεμβάσεων λέιζερ).
---------------------------------------------------------------------------
Η Ρομποτική Χειρουργική είναι η εξέλιξη της λαπαροσκόπησης και αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας (state of the art) στη χειρουργική. Ξεπερνώντας τους περιορισμούς της συμβατικής λαπαροσκοπικής χειρουργικής, η ρομποτική φέρνει για πρώτη φορά τον ηλεκτρονικό υπολογιστή μεταξύ χειρουργού και ασθενούς.
Το χειρουργικό ρομπότ αποτελείται από την κονσόλα χειρισμού και τους ρομποτικούς βραχίονες. Ο χειρουργός κάθεται αναπαυτικά στην κονσόλα απ’ όπου μπορεί να βλέπει τρισδιάστατα στο εσωτερικό της κοιλιάς με ειδικά στερεοσκοπικά γυαλιά και να ελέγχει τους βραχίονες και τα ρομποτικά εργαλεία με ειδικά χειριστήρια (masters). Τα κύρια πλεονεκτήματα της ρομποτικής είναι η τρισδιάστατη απεικόνιση (υψηλής ευκρίνειας/high definition, χωρίς ανάγκη εστίασης/ focus-free) του εγχειρητικού πεδίου και η μεγάλη ευχέρεια (7 βαθμοί ελευθερίας) κινήσεων των ρομποτικών βραχιόνων, που μοιάζουν με αυτές του «ανθρώπινου καρπού» (endowrist instruments) και προσφέρουν χειρισμούς μεγάλης ακρίβειας σε στενές κοιλότητες της κοιλιάς. Επίσης διευκολύνεται σημαντικά η ενδοκοιλιακή συρραφή, ενώ ο έλεγχος της επέμβασης περνά εξ’ ολοκλήρου στον χειρουργό.
Επιπρόσθετα, η ρομποτική προσφέρει την πλέον ασφαλή πλατφόρμα για τη διενέργεια επεμβάσεων μιας τομής (Single-Site), που ελαχιστοποιεί το τραύμα και προσφέρει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δρ.Χειρίδης είχε τη χαρά να βρίσκεται στην ομάδα των χειρουργών (Ελλάδα, Ιταλία και Ελβετία) που εκπαιδεύθηκαν πρώτοι παγκοσμίως στη συγκεκριμένη τεχνική, τον Ιανουάριο του 2011 στο Στρασβούργο, και έκτοτε εφαρμόζει την τεχνική στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Η εξέλιξη του πρώτου εκείνου συστήματος Single Site VESPA οδήγησε σε ένα τελείως καινούριο ρομποτικό σύστημα που παρουσιάστηκε το 2018 στην Αμερική με το όνομα da Vinci Sp.
Η τελευταία γενιά χειρουργικού ρομπότ da Vinci SP για επεμβάσεις δια μέσου Μιας Τομής
Νέα εργαλεία με τεχνολογία αιχμής και εξελιγμένες γεννήτριες χειρουργικής ενέργειας (καυτηριασμού και σύγκλεισης αγγείων), προστίθενται καθημερινά στη φαρέτρα των ρομποτικών συστημάτων. Τέτοιες πρόσφατες εξελίξεις αποτελούν: η διπολική τεχνολογία καυτηριασμού αγγείων διαμέτρου εως 5mm που ολοκληρώνει την απολίνωση σε λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα (Synchroseal), οι αρθρωτές διπολικές λαβίδες για αγγεία διαμέτρου έως 7mm με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτομής τους με αυτόματο μαχαιρίδιο (Vessel Sealer Extend) και διπολικές λαβίδες που συλλαμβάνουν τους ιστούς ασκώντας ρυθμιζόμενη πίεση δύο επιλογών (Force Bipolar with Dual Grip). Παράλληλα, η καινούρια απάντηση των κατασκευαστών στην ενέργεια, η γεννήτρια E-100 "σφραγίζει" τα αγγεία στον μισό χρόνο απ ότι οι προκατοχοί της. Τα τελευταία χρόνια ήρθαν στις αίθουσες οι ρομποτικοί κοπτορράπτες (robotic staplers) με ελεγχόμενη πίεση σύγκλεισης και ηλεκτρονική διασφάλιση ορθής πυροδότησης προς αποφυγή επιπλοκών . Και φυσικά, χάρη στον πρόσθετο βραχίονα του daVinci Xi και την επικοινωνία του με το χειρουργικό τραπέζι (Integrated Table Motion), έχει εξαλειφθεί εντελώς η ανάγκη για αποσύνδεση και επανασύνδεση (redocking) του συστήματος, όταν παρουσιαστεί ανάγκη αλλαγής θέσης του ασθενούς ή του συστήματος.
Η ρομποτική παρέχει τη δυνατότητα χρήσης εξετάσεων του ασθενούς διεγχειρητικά ως εργαλείο πλοήγησης μέσω του συστήματος TILE-PRO. O χειρουργός μπορεί να συμβουλεύεται τις αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες ή άλλες εξετάσεις κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Η χρήση των γραφικών αυτών μοντέλων σε συνδυασμό με την πραγματική εικόνα του χειρουργείου προσφέρει στον χειρουργό σημαντικές πληροφορίες για την ασφαλή ολοκλήρωση της επέμβασης και σηματοδοτεί την έναρξη της εποχής της "Χειρουργικής Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented-Reality Surgery)". Η ομάδα Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού, με πρωτοβουλία και σχεδιασμό του Δρ.Σ.Χειρίδη, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά παγκοσμίως, τρισδιάστατες ανασυνθέσεις της ανατομίας του ασθενούς από αξονική αγγειογραφία για Διεγχειρητική Πλοήγηση μέσα στο Ρομποτικό Σύστημα με τα λογισμικά e-film(PC) και Osirix(Mac). Η διεθνής αυτή πρωτοπορία παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομποτικής Χειρουργικής MIRA 2010 στο Σαν Ντιέγκο. Σήμερα συμπεριλαμβάνεται στις δυνατότητες των νέων συστημάτων στα οποία χρησιμοποιείται με το λογισμικό Iris.
Νέες τεχνολογίες διεγχειρητικής πλοήγησης, επαυξημένης πραγματικότητας και τεχνητής νοημοσύνης υπόσχονται να οδηγήσουν τη Ρομποτική Χειρουργική στην επόμενη εποχή, της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence/ Surgery 4.0).
Καθημερινά αυξάνονται οι ήδη πολυάριθμες ενδείξεις της ρομποτικής τηλεχειρουργικής στην ουρολογία (αξιοσημείωτη εξάπλωση των ρομποτικών ριζικών προστατεκτομών), στη γενική χειρουργική, στη γυναικολογία, την καρδιοχειρουργική, και τη παιδοχειρουργική.
Σήμερα με χρήση ρομποτ, πραγματοποιούνται από τον Δρ.Χειρίδη και την ομάδα του καθημερινά επεμβάσεις κήλης, κοιλιοκήλης, διαφραγματοκήλης, χολής, στομάχου, λεπτού και παχέος εντέρου, όγκων κοιλίας, ενδοκοιλιακών συμφύσεων και εντερικής απόφραξης – χρόνιων πόνων, καθώς και νοσογόνου παχυσαρκίας – διαβήτη τύπου 2 (μεταβολική χειρουργική). Οι ρομποτικές επεμβάσεις Μιας Τομής (πχ χολοκυστεκτομή Single Site) πραγματοποιούνται από το 2011, αποκλειστικά από την ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών σε Ελλάδα και Κύπρο.
Τελευταία Ενημέρωση Άρθρου: Μάρτιος 2021